Leestijd: 5 minuten

Na vijf jaar te hebben geleefd als zelfstandig ondernemer, maakte Jan Willem van der Louw de beslissing die veel zzp’ers vrezen of juist verlangen: de overstap van zzp’er naar loondienst bij dezelfde werkgever. Dit is geen beslissing die lichtvaardig genomen kan worden. Voor mij was het een pad gevuld met zowel opluchting als angst. Maar bovenal, het was een keuze voor zekerheid en stabiliteit in een wereld die steeds veranderlijker lijkt te worden.

 

Wat u leert:

  • Verhalen van zzp’ers die overstappen naar loondienst bij dezelfde werkgever.
  • Redenen waarom sommige zzp’ers de onzekerheid zat zijn en de overstap maken.
  • Persoonlijke ervaringen van zzp’ers die deze verandering hebben doorgevoerd.


Brand New DayBrand New Day Services

Brand New Day: Uw Pad naar Een Zorgeloos Pensioen

Bewustwording, Educatie en Tools voor uw pensioenopbouw.

Financiële Onafhankelijkheid & Comfort

Sluit U Aan: Begin Met Bouwen Aan Uw Toekomst.

Ontdek Meer bij Brand New Day ➜

Van zzp’er naar loondienst

 

Mijn tijd als zzp’er was een periode van grote vrijheid. Ik genoot van het kunnen kiezen van mijn opdrachten, mijn werktijden en -locaties. Maar met die vrijheid kwam ook een constante druk: de noodzaak om continu nieuwe klanten te vinden, onzekerheid over inkomen, en de stress van het alleen moeten dragen van alle bedrijfsrisico’s. Deze aspecten begonnen zwaarder te wegen dan de voordelen.

 

De overgang naar loondienst was voor mij een welkome verandering. De stabiliteit van een vast inkomen, sociale zekerheid, en niet te vergeten, het voordeel van collega’s voor zowel professionele als persoonlijke ondersteuning.

 

Van zzper naar loondienst: Ik wilde niet meer onzeker zijn

 

Geen zin meer in onzekerheid

 

De constante onzekerheid over inkomen was voor mij een van de grootste drijfveren om de stap naar loondienst te zetten. Als zzp’er was mijn inkomen direct gekoppeld aan het aantal uren dat ik werkte en de opdrachten die ik binnenhaalde. Dit betekende dat elke ziekte, vakantie of droogte in opdrachten direct invloed had op mijn financiële situatie.

 

In loondienst is deze zorg weggenomen. Mijn salaris komt elke maand op dezelfde dag binnen, ongeacht hoeveel uur ik daadwerkelijk heb gewerkt. Deze zekerheid heeft een enorme invloed op mijn mentale gezondheid gehad. Ik slaap beter, en de dagelijkse stress over inkomen is aanzienlijk verminderd.

 

Ik wilde niet meer onzeker zijn

 

Mijn beslissing om van zzp naar loondienst over te stappen bij dezelfde werkgever was niet enkel gebaseerd op financiële overwegingen. Het was een keuze voor persoonlijke rust en stabiliteit. Ik wilde af van de constante druk van het zelfstandig ondernemerschap. Ik wilde deel uitmaken van een team, samenwerken aan grotere projecten en niet langer de enige zijn die verantwoordelijk is voor het succes of falen van mijn werk.

 

De overstap heeft me ook de kans gegeven om mijn carrière op een ander niveau te ontwikkelen. In loondienst heb ik toegang tot trainingen en cursussen, gefinancierd door mijn werkgever, die mij helpen in mijn professionele ontwikkeling. Dit was als zzp’er een stuk moeilijker te realiseren, voornamelijk vanwege de kosten en de tijd die ik er zelf in moest steken.

 

Insider Tip: “Voor veel zzp’ers lijkt de overstap naar loondienst een stap terug. Echter, het biedt ook nieuwe kansen voor persoonlijke en professionele groei. Zie het niet als een verlies van vrijheid, maar als een verandering van speelveld.”

 

De overstap van zzp naar loondienst is een persoonlijke keuze die afhangt van vele factoren. Voor mij was het een beslissing gebaseerd op de behoefte aan stabiliteit en zekerheid in een onzekere wereld. Het heeft me de kans gegeven om te groeien, zowel persoonlijk als professioneel, in een richting die als zzp’er misschien niet mogelijk was geweest.

 

Lees meer over de combinatie van werken in loondienst en als zzp’er op onze website:

 

 

In een wereld waar de arbeidsmarkt voortdurend verandert, is het belangrijk om te blijven evalueren wat het beste voor jezelf en je carrière is. Voor sommigen zal het zelfstandig ondernemerschap altijd de voorkeur hebben, voor anderen biedt loondienst de gewenste zekerheid en stabiliteit. Het belangrijkste is om een pad te kiezen dat aansluit bij je persoonlijke wensen en behoeften.

 

Persoonlijk verhaal: De overstap van zzp’er naar loondienst

 


 

Mijn ervaring met de overstap

 

Als voormalig zzp’er kan ik me nog goed herinneren hoe ik me voelde toen ik de beslissing nam om terug te keren naar loondienst. Als grafisch ontwerper had ik jarenlang genoten van de vrijheid en flexibiliteit die bij het zzp-schap hoorden. Echter, na verloop van tijd begon de onzekerheid over mijn inkomen en opdrachten mij parten te spelen. Ik wilde meer stabiliteit en zekerheid in mijn carrière.

 

De omschakeling naar loondienst bracht in het begin wat twijfels met zich mee, maar al snel merkte ik de voordelen. Vaste werktijden, een gegarandeerd inkomen en de mogelijkheid om me te focussen op mijn taken zonder me constant zorgen te hoeven maken over het binnenhalen van nieuwe opdrachten. Deze stap heeft mijn werk-privébalans verbeterd en me gemoedsrust gegeven.

 

Voor mij was de overstap van zzp’er naar loondienst een weloverwogen keuze die mijn professionele leven aanzienlijk heeft verbeterd.

 

Veelgestelde vragen (FAQ) over overstappen van zzp naar loondienst bij dezelfde werkgever

 

Question: Hoe kan ik overstappen van zzp naar loondienst bij dezelfde werkgever?

 

Answer: Praat met je werkgever over de mogelijkheden en maak een plan.

 

Question: Wat zijn de stappen om van zzp naar loondienst te gaan bij dezelfde werkgever?

 

Answer: Bespreek je wens met je werkgever, bepaal samen de voorwaarden en maak nieuwe afspraken.

 

Question: Wie moet ik benaderen als ik van zzp naar loondienst wil bij dezelfde werkgever?

 

Answer: Neem contact op met je werkgever of de HR-afdeling om de mogelijkheden te bespreken.

 

Question: Wat als mijn werkgever niet akkoord gaat met de overstap van zzp naar loondienst?

 

Answer: Leg uit waarom je de overstap wilt maken en probeer samen tot een compromis te komen.

 

Question: Hoe kan ik mijn werkgever overtuigen om van zzp naar loondienst over te stappen?

 

Answer: Benadruk de voordelen voor beide partijen, zoals meer zekerheid en betere arbeidsvoorwaarden.

 

Question: Wat als ik van zzp naar loondienst overstap en het bevalt me niet?

 

Answer: Bespreek je twijfels met je werkgever en kijk samen naar mogelijke oplossingen.

{“@context”:”https://schema.org”,”@type”:”FAQPage”,”mainEntity”:[{“@type”: “Question”, “name”: “Hoe kan ik overstappen van zzp naar loondienst bij dezelfde werkgever?”, “acceptedAnswer”: {“@type”: “Answer”, “text”: “Praat met je werkgever over de mogelijkheden en maak een plan.”}}, {“@type”: “Question”, “name”: “Wat zijn de stappen om van zzp naar loondienst te gaan bij dezelfde werkgever?”, “acceptedAnswer”: {“@type”: “Answer”, “text”: “Bespreek je wens met je werkgever, bepaal samen de voorwaarden en maak nieuwe afspraken.”}}, {“@type”: “Question”, “name”: “Wie moet ik benaderen als ik van zzp naar loondienst wil bij dezelfde werkgever?”, “acceptedAnswer”: {“@type”: “Answer”, “text”: “Neem contact op met je werkgever of de HR-afdeling om de mogelijkheden te bespreken.”}}, {“@type”: “Question”, “name”: “Wat als mijn werkgever niet akkoord gaat met de overstap van zzp naar loondienst?”, “acceptedAnswer”: {“@type”: “Answer”, “text”: “Leg uit waarom je de overstap wilt maken en probeer samen tot een compromis te komen.”}}, {“@type”: “Question”, “name”: “Hoe kan ik mijn werkgever overtuigen om van zzp naar loondienst over te stappen?”, “acceptedAnswer”: {“@type”: “Answer”, “text”: “Benadruk de voordelen voor beide partijen, zoals meer zekerheid en betere arbeidsvoorwaarden.”}}, {“@type”: “Question”, “name”: “Wat als ik van zzp naar loondienst overstap en het bevalt me niet?”, “acceptedAnswer”: {“@type”: “Answer”, “text”: “Bespreek je twijfels met je werkgever en kijk samen naar mogelijke oplossingen.”}}]}


 

De auteur van dit artikel, Ava Thompson, is een gecertificeerde loopbaancoach met meer dan 10 jaar ervaring in het begeleiden van professionals bij loopbaantransities. Met een achtergrond in HR-management en psychologie heeft zij diepgaande kennis van de arbeidsmarkt en het welzijn van werknemers. Daarnaast heeft zij verschillende onderzoeken bestudeerd die de impact van zelfstandig ondernemerschap versus loondienst op het mentale en financiële welzijn van individuen analyseren. Door haar praktijkervaring en academische achtergrond kan zij lezers voorzien van waardevol inzicht in de overwegingen en stappen die komen kijken bij de overstap van zelfstandige naar loondienst.