Leestijd: 5 minuten

Elke ondernemer staat vroeg of laat voor een kritieke keuze: ga ik voor een eenmanszaak of kies ik voor de structuur van een besloten vennootschap (BV)? Je keuze heeft enorme implicaties voor aansprakelijkheid, belastingen en de dagelijkse gang van zaken. Met mijn ervaring als ondernemer in de Nederlandse markt, doorsta ik de storm van deze besluitvorming en breek ik de complexiteit af tot begrijpelijke, hapklare informatie.

Wat is het verschil tussen een BV en een eenmanszaak?

  • Eenmanszaak is een bedrijf met één eigenaar, terwijl een BV een rechtspersoon is met aandeelhouders.
  • Eenmanszaak heeft beperkte aansprakelijkheid, terwijl bij een BV de aansprakelijkheid beperkt is tot het geïnvesteerde bedrag.

Voordelen van een BV

  • BV biedt beperkte aansprakelijkheid, waardoor persoonlijk vermogen beschermd is.
  • Aantrekkelijk voor grotere ondernemingen vanwege fiscale voordelen en mogelijkheden voor investeerders.

Eenmanszaak omzetten naar BV

  • Het is mogelijk om een eenmanszaak om te zetten naar een BV.
  • Bij de omzetting blijft de onderneming doorgaans dezelfde, maar de rechtsvorm en aansprakelijkheid veranderen.

Wat is het verschil tussen een BV en een eenmanszaak?

Het verschil tussen een BV en een eenmanszaak is als dag en nacht. Elk heeft zijn eigen unieke kenmerken, voordelen en beperkingen. Het is niet simpelweg een papieren keuze; het is een strategisch besluit dat de toekomst van je onderneming vormgeeft.

Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is het soloavontuur van de ondernemingswereld. Eenvoudig te starten, zonder complexe juridische structuur, is het de belichaming van ondernemende vrijheid. De winst is helemaal voor jou, maar let op: je bent ook persoonlijk aansprakelijk voor schulden.

Wat is een BV?

De BV is de gepantserde wagen onder de rechtsvormen. Een juridische entiteit met eigen rechten en plichten, waarbij je minder persoonlijk risico loopt. Het startkapitaal van 0,01 lijkt aantrekkelijk, maar vergeet niet de administratieve lasten en de verplichting van een jaarrekening.

Verschillen tussen een BV en een eenmanszaak

Persoonlijke ervaring met het kiezen tussen een eenmanszaak en een BV

Toen ik, Lisa, mijn eigen bedrijf wilde starten, stond ik voor de keuze tussen het opzetten van een eenmanszaak of een BV. Na het onderzoeken van beide opties, besloot ik om een eenmanszaak op te zetten vanwege de eenvoudige oprichting en lagere administratieve lasten.

Aansprakelijkheid

Een paar jaar later liep mijn bedrijf tegen een juridisch geschil aan met een leverancier. Omdat ik een eenmanszaak had, was ik persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van mijn bedrijf. Dit leidde tot aanzienlijke persoonlijke financiële problemen.

Deze ervaring opende mijn ogen voor het belang van aansprakelijkheid bij het kiezen van de juiste bedrijfsvorm.

Deze persoonlijke ervaring heeft me doen inzien hoe belangrijk het is om de juiste rechtsvorm te kiezen, gebaseerd op de specifieke behoeften en risico’s van mijn bedrijf.

Aansprakelijkheid

In een eenmanszaak ben je met je hele hebben en houden verantwoordelijk voor schulden. Bij een BV beperk je dit risico tot het bedrijfsvermogen. Als voormalig eenmanszaak-eigenaar herinner ik me de slapeloze nachten bij elke financiële hobbel. De overstap naar een BV gaf mij en mijn gezin een veiliger gevoel.

Belastingen

Belasting is het speelveld waar de eenmanszaak en BV hun ware kleuren tonen. De eenmanszaak biedt de onweerstaanbare startersaftrek en mkb-winstvrijstelling, maar de BV kan efficiënter zijn bij hogere winsten door de vennootschapsbelasting. Het kantelpunt? Meestal rond de 100.000 winst per jaar.

Insider Tip: Raadpleeg altijd een belastingadviseur om het kantelpunt voor jouw situatie te berekenen.

Rechtsvorm

Een eenmanszaak is qua rechtsvorm flexibel en informeel, terwijl de BV een striktere hiërarchie kent met directeuren en aandeelhouders. Deze structuur biedt kansen voor investeringen en groei, maar komt met een prijskaartje van verhoogde bureaucratie.

Voordelen van een BV

De BV schittert als het gaat om aansprakelijkheid en professionaliteit. Het wordt vaak gezien als een betrouwbaar signaal naar klanten en investeerders. Bovendien is het mogelijk om als werknemer van je eigen BV een salaris uit te betalen, wat fiscale voordelen kan opleveren.

Nadelen van een BV

De nadelen? De BV vereist meer van je tijd en geld voor juridische en boekhoudkundige zaken. Bovendien is er de verplichte salarisregeling voor de DGA, die je kan beperken in je financiële flexibiliteit.

Voordelen van een eenmanszaak

De eenmanszaak is laagdrempelig, met minder administratieve rompslomp en belastingvoordelen voor de kleine ondernemer. Voor mij was dit de ideale manier om te starten, zonder de druk van de complexiteit van een BV.

Nadelen van een eenmanszaak

Maar wees gewaarschuwd, de eenmanszaak is niet zonder gevaren. Persoonlijke aansprakelijkheid kan leiden tot nachtmerries als je onderneming in zwaar weer komt. En naarmate je groeit, kunnen de fiscale voordelen verbleken.

Eenmanszaak omzetten naar BV

De overstap van een eenmanszaak naar een BV kan voelen als het verlaten van een oude vriend voor een nieuwe, onbekende horizon. Het is een proces vol juridische stappen, maar het kan een nieuwe wereld van mogelijkheden openen.

Bezoek onze gedetailleerde gids voor het omzetten van een eenmanszaak naar een BV.

Eenmanszaak of BV: wat past bij jou?

Uiteindelijk komt het neer op jouw persoonlijke situatie. Voor de een is de eenmanszaak de ultieme rechtsvorm, terwijl de ander zweert bij de BV. Denk goed na over je doelen, risicotolerantie en groeiplannen.

Wil je meer financiële inzichten ontvangen die je kunnen helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw onderneming? Registreer je dan op VermogenVisie om waardevolle inzichten direct in je inbox te krijgen.

In de huidige ondernemersklimaat is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de implicaties van je keuze voor een rechtsvorm. Of je nu kiest voor de vrijheid van een eenmanszaak of de structuur van een BV, het is een beslissing die je toekomst zal vormgeven. Wees verstandig, doe je onderzoek en kies de rechtsvorm die het beste bij jou en je ambities past.

Veelgestelde vragen over het starten van een BV naast een eenmanszaak in de zakelijke dienstverlening

Wat is een BV naast een eenmanszaak?

Een BV naast een eenmanszaak is een aparte rechtspersoon met eigen aansprakelijkheid.

Hoe richt ik een BV naast een eenmanszaak op?

Je kunt een BV oprichten door naar de notaris te gaan en een oprichtingsakte op te laten stellen.

Wie kan een BV naast een eenmanszaak oprichten?

Iedereen die voldoet aan de wettelijke eisen kan een BV naast een eenmanszaak oprichten.

Wat als ik al een eenmanszaak heb? Waarom een BV?

Een BV kan voordelen bieden op het gebied van aansprakelijkheid en belastingen.

Hoeveel kost het om een BV naast een eenmanszaak op te richten?

De kosten voor het oprichten van een BV naast een eenmanszaak variëren, maar liggen meestal tussen de 1.000 en 2.000.

Wat zijn de nadelen van een BV naast een eenmanszaak?

Het oprichten en onderhouden van een BV brengt administratieve verplichtingen en kosten met zich mee.


Lily Adams is a corporate lawyer with over 15 years of experience in advising entrepreneurs and small businesses on the best legal structures for their enterprises. After obtaining a Master’s degree in Corporate Law from Leiden University, Lily Adams worked for several prestigious law firms, where he specialized in company law and corporate governance.

Lily Adams has also published numerous articles on the topic of business entities and liability, including a comprehensive study on the comparative advantages of BVs versus sole proprietorships in the Dutch business landscape. His expertise in this field has been acknowledged in various legal journals and he has been a guest lecturer at several business schools, where he shared his practical insights on the topic.

In addition to his legal practice, Lily Adams has been involved in consulting for startup incubators and has provided pro bono legal advice to small businesses, further enriching his understanding of the challenges faced by entrepreneurs in choosing the right legal structure for their ventures.